Eldorado: voorstelling Cultura Nova 1-2-3-4 september 2024

Van zondag 1 tot en met woensdag 4 september is de voorstelling Eldorado op de bijzondere buitenlocatie bij Hoeve Cortenbach in Voerendaal tijdens festival Cultura Nova te zien. Eldorado is een opgewekt muziektheater over een boerenfamilie die te maken krijgt met ondermijning en alle andere uitdagingen ervaart van het leven op het Limburgse platteland in 2024. 

Eldorado gaat over de problemen van de boeren, over de leegstand die oprukt en de gevaren die daardoor ontstaan. In het stuk zien we de crimineel, de boer, zijn familie en de overheid. De voorstelling laat -op soms hilarische wijze- zien hoe verwevenheid tussen onder- en bovenwereld ontstaat en hoe dicht ondermijning ons allen op de huid zit. De million-dollar-question is: in wat voor Limburg willen wij leven?

Koren en muzikanten uit de regio
In deze groots opgezette muziektheatervoorstelling spelen muzikanten en koren een belangrijke rol. Leden van het Iriskoor uit Eindhoven en leden van het koor La Muze uit Maastricht zingen mee met alle liedjes. Daarnaast doen muzikanten uit Voerendaal mee en komen de burgemeester van Voerendaal, Wil Houben, en wethouder Ruud Braun voorbij in een speciale rol tijdens de voorstelling.

Acteurs
Een kleine kern van professionele acteurs en een muzikant speelt Eldorado samen met het koor en orkest op het terrein van Hoeve Cortenbach in Voerendaal. Björn van der Doelen, (acteur/zanger/gitarist en ex-PSV’er) tekent voor één van de hoofdrollen als charmante boef. Bart Klever (o.a. Flikken Maastricht en Toneelgroep Amsterdam) neemt de rol van de vader op zich. De moeder wordt gespeeld door Sarah Jonker (o.a. Van God Los, Adam-E.V.A., Grenslanders, Het Toneel Speelt en de Toneelmakerij). Luuk Jansen en Amy van der Weerden (o.a. Anne+ en vorig jaar te zien als Julia in de prijswinnende productie van PhilZuid) maken de cast compleet. Elke voorstelling wordt ondersteund door trombonist en accordeonist Hans Sparla.

Eldorado is geschreven door theatermaker Wiske Sterringa en gecomponeerd door Bart van Dongen. De regie is in handen van Roel Swanenberg. De voorstelling is ontwikkeld in samenwerking met Het Zuidelijk Toneel.

RIEC Limburg, PVO Limburg en gemeente Voerendaal
Platform Veilig Ondernemen Limburg en het RIEC Limburg zijn partners van Eldorado. Deze partijen willen in samenwerking met de Gemeente Voerendaal met deze voorstelling het gesprek over ondermijning op het platteland op gang brengen. Het RIEC Limburg en PVO zetten zich in om de ondermijnende drugscriminaliteit in het buitengebied aan te pakken én bespreekbaar te maken. Want te vaak wordt er nog weg gekeken en nergens over gepraat, terwijl de problemen door ondermijning steeds groter worden.

Intro in Situ 40 jaar
Het Limburgse muziekplatform Intro in Situ bestaat dit jaar veertig jaar en viert dat met verschillende activiteiten, waaronder als co-producent van de muziektheatervoorstelling ‘Eldorado’ in Voerendaal tijdens festival Cultura Nova. Julia Warren, die eerder haar residentie had bij Intro in Situ, verzorgt de muzikale omlijsting voorafgaand aan de voorstelling.