Buurtvereniging Kundesj Heem is een voedselbosje rijker

Vanuit een samenwerking tussen IVN Natuureducatie en de gemeente Voerendaal is het initiatief ‘Duurzame buurten Voerendaal’ ontstaan. Met deze actie kregen buurtverenigingen en inwoners de kans om de kwaliteit van de leefomgeving in buurten te verhogen door vergroening en duurzame ingrepen. Buurtvereniging Kundesj Heem spoorde de meeste buurtbewoners aan om mee te doen en won daarmee een voedselbosje voor in de buurt. Dit voedselbosje is 10m2 en is op zaterdag 4 november aangeplant in de Marenweide in Kunrade. Wethouder Pierre Verbraak en IVN Natuureducatie deden dit samen met inwoners van Voerendaal. Deelnemers aan de actie konden op die middag hun gewonnen producten ophalen.

Gewonnen producten dragen bij aan vergroening

Inwoners kregen deze middag een tegoedbon voor een regenton of het Tuiny Forest-pakket, Tuiny Poel-pakket of Tuiny Haag-pakket. Deze producten worden later thuisbezorgd. Het Maas Cleanup opruimpakket en het Tuiny Bloeipakket kregen inwoners direct mee naar huis.  
Met deze producten kunnen de inwoners aan de slag om hun tuin te vergroenen. Dit draagt bij aan de biodiversiteit en voorkomt hittestress. Het opvangen van regenwater in beplanting, een vijver of de regenton voorkomt uiteindelijk wateroverlast.

Wethouder Pierre Verbraak legt uit:

“We moeten ons steeds meer voorbereiden op de risico's van het veranderende klimaat en ook onze omgeving hierop aanpassen. De tuin vergroenen is een nuttige bijdrage hieraan. Een groene tuin is ideaal voor verkoeling én draagt een steentje bij aan de biodiversiteit. Wanneer regenwater op beplanting valt, zakt het meestal weg in de bodem. Regelmatig bevatten tuinen te veel steen. Door steen te vervangen door beplanting, kan regenwater gemakkelijk worden opgevangen en in de bodem wegzakken. Zonder groen sterven veel insecten uit. Een biodiverse tuin met een variatie aan inheemse planten, bloemen en bomen helpt de natuur in stand te houden, is beter beschermd tegen plagen en bloeit het hele jaar door.”

Buurtvereniging Kundesj Heem werkt hard aan de leefbaarheid in de buurt

In deze buurtvereniging pakken inwoners de leefbaarheid in de wijk samen op. In de Marenweide staan al enkele fruitbomen waar ze samen de vruchten van plukken. Ook staan er bijenkassen waarbij een imker zijn honing oogst van de bijen. Het voedselbosje dat op 4 november samen met de bewoners is aangeplant zorgt voor nog meer biodiversiteit in de buurt. Ook zorgt het voedselbosje voor meer betrokkenheid van de bewoners bij het beheer van de weide en het bosje én voor meer cohesie in de buurt.