Maak kennis met Ubbo van Piggelen

Ubbo (75 jaar) is een actieve, sociaal betrokken inwoner van Voerendaal en vrijwilliger binnen het iCafé. Ubbo is getrouwd, heeft vijf kinderen en elf kleinkinderen. Hij is gepromoveerd aan de Universiteit van Groningen - in wis- en natuurkunde - en in 1980 voor zijn werk verhuisd naar Voerendaal. Ubbo is werkzaam geweest binnen het Computercentrum Limburg, DSM, het azM en een Londons consultancybureau. Hier heeft hij zijn kennis over computers en software opgedaan, voornamelijk omdat hij vragen had over de programma’s die hij tijdens zijn werk in proces- en verandermanagement gebruikte. Naast zijn vrijwilligerswerk voor het iCafé is Ubbo lid van de Heerlense Oratorium Vereniging. Hij heeft namelijk een grote liefde voor muziek en koorzang.

Lange tijd zat hij in de besturen van de Heerlense Oratorium Vereniging, de Limburgse en de landelijke korenorganisatie. Dit is hij nu heel bewust aan het afbouwen. Hij vindt dat er ruimte gemaakt moet worden voor jonge (vrouwelijke) bestuurders. Veel verenigingen en koren worden geleid door oude mensen, Ubbo: “Veelal oude grijze mannen.” Dat spreekt een jongere generatie niet aan.

“Het verenigingsleven was een van de belangrijkste pijlers van een dorp, je ontmoette elkaar daar.” Mede door deelname aan dit verenigingsleven zijn Ubbo en zijn gezin goed opgenomen in de Voerendaalse gemeenschap. Dit is nu anders stelt Ubbo: “Steeds minder mensen willen hun leven lang lid zijn van een vereniging of kerkgemeenschap. Dat hangt zeker samen met de individualisering van de samenleving. Vanuit het individualisme kun je geen verenigingen opbouwen. Een maatschappij kan niet goed overleven met zeventien miljoen individualisten, je moet naar mijn mening iets bijdragen om samen een fijne, leefbare maatschappij te creëren.” Ubbo hoopt dat jonge mensen het belang van het verenigingsleven weer gaan inzien en het stokje van de ouderen overnemen. Zo blijven ook jonge mensen aangetrokken tot verenigingen.

Zelf wilde Ubbo iets bijdragen in Voerendaal. In het magazine van de gemeente las hij een vrijwilligersvacature voor het iCafé. Van daaruit is hij begonnen als vrijwilliger bij de Burgerij. “Ik ben altijd bezig geweest met de vraag: hoe kan ik iets terugdoen voor de maatschappij.”

Binnen het iCafé worden ICT-problemen opgelost en vragen beantwoord over bijvoorbeeld de telefoon of een tablet. De iCafé teamleden hebben ook een bredere maatschappelijke functie: “Je bent niet alleen bezig met het oplossen van een ICT probleem, je hebt ook een signalerende rol wanneer het met iemand niet zo goed lijkt te gaan. Het valt ons op als mensen herhaaldelijk terugkomen met dezelfde vragen. Hoe hun voorkomen is en we vragen naar hun sociale netwerk. Mensen komen met een vraag, maar ook voor een praatje.”

Het iCafé krijgt veel verschillende bezoekers. Jong en oud, echtparen, maar ook mensen die nog niet zolang alleen zijn en wiens partner de computerzaken deed. Vragen die zij direct ter plekke kunnen oplossen worden opgelost. Maar soms worden mensen ook verwezen naar een gespecialiseerd bedrijf of naar een computercursus, zoals bijvoorbeeld Klik en Tik van de bibliotheek.

Het iCafé is een functie binnen de Burgerij die bemand wordt door vier handige mannen. Ieder brengt zijn eigen expertise mee, de een weet veel van Apple, de ander meer van Android. Je vindt de mannen op verschillende locaties van de Burgerij. Heb je een dringende ICT vraag? Kijk voor de planning op de website.